Blog

De danske teleselskaber lyver!

Jeg beklager den lidt voldsomme og generaliserende overskrift, men så kort kan det vist næsten skrives. Jeg kunne måske have valgt at kalde det “Teleselskaberne vildleder kunderne” eller lignende, men det er dybest set ikke godt nok, for i mine øjne så lyver de sgu.

Indholdsfortegnelse
 1. Introduktion og problemstilling
 2. Bad cases
 3. Good case
 4. Hvad nu?

1. Introduktion og problemstilling

Jeg er den seneste tid blevet mere og mere forarget over mange af de danske teleselskaber, særligt grundet deres reklamer for mobiltelefoner og abonnementer med tilhørende fri data som de nok så fint selv kalder det i deres mange tv-spots og annoncer.

Dataforbrug via mobilen er klart stigende, så derfor synes jeg at et opråb efterhånden er på plads inden det skrider helt.

En af mine bekymringer går hovedsageligt på at hr. og fru Danmark typisk ikke ved hvor meget 500MB, 1GB osv. er, når vi snakker forbrug via mobilen. De har oftest slet ikke synderligt meget begreb om de tekniske udtryk. Derfor er det for mig at vildlede, når der reklameres med fri data, når det dybest set ikke er alligevel. Derfor kan sådanne personer sagtens ende op med at have et dataabonnement de egentlig tror dækker deres forbrug, men dybest set ikke gør det alligevel.

Jeg er komplet uforstående overfor hvordan de pågældende teleselskaber kan promovere en telefon/et abonnement med tilhørende fri data, når det i bund og grund er begrænsede datapakker på en given størrelse der følger med? Bevares, ved nogle af abonnementerne tillader de pågældende teleselskaber at man kan bruge mere end den grænse der er sat, men så skrues hastigheden hermed også automatisk helt i bund. Ergo er det stort set ubrugeligt. Så følger der en datapakke på eksempelvis 500MB pr. måned til et givent abonnement, så kald det dog hvad det er i stedet.

2. Bad Cases

M1 kører pt. nogle TV spots for deres abonnementer, hvor der i et af dem er inkluderet 300MB dataforbrug pr. måned. Som udgangspunkt er reklamen ok, da der blot står “Inkl. DATA” i toppen, og så med meget lille skrift i bunden er skrevet “Dataforbrug 300Mb/md). Desværre falder det hele til jorden da speakeren i TV spot’et proklamerer at der er inkluderet 6 timers fri tale og data. Se selv klippet her:

 

Ikke nok med det, så reklamerer de ligeledes med fri data i deres nyhedsbrev (i hvert fald til tidligere kunder), selvom det reelt set kun er 300MB der er inkluderet, se nedenstående billede:

M1 - "fri data"

M1 - "fri data"

CBB Mobil er i mine øjne ikke meget bedre, de reklamerer ligeledes for samme slags “fri data” på deres hjemmeside. Deres produkt hedder Fri Data År, og jeg tillader mig derfor lige at citere deres hjemmeside:

Med Fri Data År betaler du en gang og så har du fri data i et helt år. Så skal du ikke forny dit tillægsprodukt hver måned og du ringer og SMS stadig til de samme billige priser.

Lidt længere nede på samme side, står der derimod følgende:

For kun 499 kr. får du 1 GB forbrug pr. måned og 1 Mbit/s hastighed i et helt år.

1GB data/md er i mine øjne stadigvæk ikke fri data. De pointerer desuden på samme side at de forbeholder sig retten til at skrue ned for hastigheden hvis denne grænse overskrides. Forståeligt, men stadigvæk tåbeligt at markedsføre produktet som værende helt fri data i et helt år, når der oprindeligt kun er inkluderet 1GB/md, og de derefter forbeholder sig retten til at skrue ned for hastigheden.

Derudover synes jeg heller ikke at Onfone gør det særlig godt. Jeg modtog i weekenden en ny stak reklamer, og her i blandt var der en for Onfone og nogle af deres abonnementer. Find selv fejlen på følgende billede:

Onfone's såkaldte "fri data"

Onfone's såkaldte "fri data"

Siden hvornår har 200MB været fri data?

3. Good Case

For at bringe et eksempel på en i mine øjne bedre markedsføring omkring datapakkerne, har jeg valgt at bruge Telmore som i mine øjne gør det noget bedre.

Telmore’s produkt hedder Internet på mobilen, findes i 2 hastigheder som indeholder henholdsvis 1GB/md for en 1Mbit forbindelse, samt 5GB for en 2Mbit forbindelse. Når den inkluderede datatrafik er opbrugt, sænker de efterfølgende hastigheden til 0-64kbit. Ikke noget med at gøre produktet til mere end det egentlig er. Sådan!

4. Hvad nu?

I mine øjne burde selskaber som M1, CBB Mobil og hvem der ellers pynter lidt på disse produkter/services, se at få fingeren ud og få ændret i deres markedsføring af deres data på mobilen. Det er, som tidligere nævnt, forkert at reklamere for et “frit” produkt når det dybest set ikke er.

Hvad med dig, kan du nikke genkendende til den rejste problemstilling? Er du selv stødt på reklamerne, eller har du sågar selv følt dig vildledt af de omtalte reklamer?

10 kommentarer

 1. Thomas V siger:

  God blog, og synes ærligtalt også det er latterligt de reklamere for det på den måde. Derfor man har telmore :D

 2. Jeg er helt enig, som du nok ved efter vores snak på Twitter :).

  Jeg er selv kunde hos Call me og har defor også fulgt med i hvordan de markedsfører deres data, nu hvor jeg også har siddet og er blevet gal over M1 og de andre. Heldigvis hører Call me også til i “good case”-kategorier da de ikke bruger begrebet “fri data”, men er ganske “up front” om hvad man faktisk får. Se fx: http://www.callme.dk/abonnementer/mobil/rabatpakker-tjenester/

  Godt at se, at der da er nogle der kan finde ud af det.

 3. Jeg synes heller ikke 3 er dårlige til det. De skriver også 20 gb, på deres 3iDeal abonnemnet.

  Jeg ved tilfældigvis også at det, på et eller andet tidspunkt, er blevet “i orden” at sige fri data, når det er over 20 gb (så vidt jeg husker) – det fik vi hvertfald fortalt til salgstræning hos Telenor..

  Ps. jeg tror du skal finde en anden farve end hvid til tekstfelterne hernede.. Jeg har rimelig svært ved at læse hvad jeg skriver :(

 4. Daniel siger:

  @Thomas: Tak :)

  @Søren: Jeps :) “Debatten” igår gav anledning til lidt flere frustrationer, og deraf lidt mere indhold her ligeså. Enig i at CallMe hører med til i “good case”-kategorien, jeg valgte dog bare at fremhæve en enkelt, Telmore, for at det ikke blev alt for uoverskueligt.

  @Peter: Ja, 3 er da faktisk også bedre til det. jeg havde faktisk engang en snak med en 3 medarbejder, som fortalte at fair-use grænsen var på 20GB på det abonnement, men selvom folk overskred det var det ikke ensbetydende med at det havde nogen reel konsekvens overhovedet. Kun ved et direkte misbrug.
  Mht. skriftfarven, så har jeg nu rettet den til en mørkere af slagsen. Havde ingen problemer med den hvide her, men nu prøver jeg lige dette i stedet :)

  • Jeppe Hansen siger:

   Hej Daniel,

   God blog og et interessant emne.
   Jeg er helt enig med dig i, at det er bondefangeri at reklamere for fri data, hvis man kun har 200 MB (eller lignende lavt antal MB/GB) at bruge for, og herefter skal betale pr. MB man bruger.

   Jeg er ret sikker på, at teleselskaberne selv har ret til at vurdere hvor deres fair use-grænse skal ligge, så hvis man blot skruer hastigheden ned til 0-64 kbit (som Telmore og TDC gør), så kan jeg egentlig ikke se noget problem i markedsføringen. :)
   Problemet opstår i mine øjne, når en kunde har brugt mere end den inkluderede datamængde (på trods af at der blev lovet fri data) og herefter bliver takseret pr. MB de bruger – dette kan lige pludselig gå meget stærkt og blive meget dyrt!

   Udover det – fin blog du har kørende her. :)

   • Daniel siger:

    @Jeppe: Beklager hvis mit indlæg gav indtrykket af at jeg ikke syntes det var fair at teleselskaberne selv fastsætter deres fair-use grænse. Det er jeg helt indforstået med at de selvfølgelig har lov til. Og så længe at de, som du også nævner, blot skruer hastigheden ned til et minimum når grænsen er nået, så er det i bund og grund også helt fint.

    Jeg er dog rørende enig i det sidste. Mange ved slet ikke hvor “meget” f.eks. 200MB, 500MB osv. egentlig er, og man kan jo kun formode at nogle folk vil gå så vidt at “tro” at det er så meget at det reelt set er fri data. Og så er det de får sig et chok når de efterfølgende får deres regning for forbruget. Jeg synes jeg kan mindes at have set nogle teleselskaber sætte et loft på det man kan komme til at betale for det dataforbrug man har haft ud over sin datapakke, således at man ikke ender med at få en enorm regning efterfølgende. Det må jeg lige grave efter.

    Og tak :)

  • Den nye farve er meget mere behagelig, for mine øjne hvertfald, at læse :)

 5. […] This post was mentioned on Twitter by Søren Hugger Møller, Daniel, Henrik Andersen, liljendahl, IT-Nyheder.dk and others. IT-Nyheder.dk said: Eksklusivt RT @dsh3: De danske teleselskaber lyver! http://bit.ly/gHuXgq […]

 6. annonym siger:

  Tjek lige disse 2 links PÅ CBB hjemmeside:

  1. Et helt års data til halv pris (249 kr. for helt åt) :
  http://www.cbb.dk/index.php?pageid=113&newsid=42

  og når du har klikket på linket bliver du ført til ny side hvor du finder den næste link:

  2. Få Fri Data År: http://www.cbb.dk/mobil/produkter-tjenester/fri-data-aar/

  når du har klikket på linket bliver du ført til næste side der siger at Fri Data År koster 499 kr.:

  Pris

  “Du kan tilmelde dig Fri Data År for kun 499 kr. Du får 1 GB forbrug pr. måned og 1 Mbit/s hastighed i et helt år.”

  Hvordan kan et seriøst mobilselskab tillade det?!

 7. Daniel siger:

  @Annonym: Godt spottet, mén… Indlægget er fra deres nyhedsoversigt og er skrevet d. 15. april 2011, og nederst står der “Tilbuddet gælder til og med 1 maj”.

  Så man må formode at de har rettet prisen på deres Fri Data År side (http://www.cbb.dk/mobil/produkter-tjenester/fri-data-aar/) tilbage til den fulde pris igen, hvorfor det alligevel ikke er helt misvisende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *